VAZGEÇİLMEZ ENSTRÜMAN GİTARIN TARİHİ

Günümüzde oldukça sevilen ve neredeyse her şarkının alt yapısında kullanılan bir enstrüman olan gitarın temeli Mezopotamya'da ortaya çıkmış olan ve Türk kültüründe de geniş bir yere sahip ud enstrümanına dayanmaktadır. Udun Asya'dan Avrupa'ya taşınması, zaman içinde evrim geçirip değişerek gitara dönüşmesiyle sonuçlanmıştır.

Tarihte, bildiğimiz gitara en yakın enstrüman örnekleri 17. yüzyıl İspanyasında karşımıza çıkar. İlk gitarlar dört adet tele sahipti ve lavta adı verilen uddan daha küçük bir enstrümanı andırıyordu. Telleri, o yıllardaki diğer birçok enstrüman teli gibi yalnızca hayvan bağırsağından imal edilirdi. Zaman içinde gitar gövdesi daha yüksek bir ses çıkışı elde edilecek şekilde büyütüldü. Tel ve perde sayısı arttırıldı, böylelikle daha gelişmiş ve müzisyene daha fazla olanak sağlayan bir enstrüman haline geldi.

1600'lü yıllardan bir gitar örneği.

Ses ve yapısal olarak formunu bulmuş olan klasik gitar, orkestralarda ön planda bulunan, senfoniler içinde solo bölümleri yazılan bir enstrümandı artık. Hatta birçok farklı milletin müzik kültürünün en temel enstrümanı haline gelmişti. Daha sonraki yıllarda, tüm dünyadaki teknolojik gelişmelerle birlikte çelik telli, elektrikli farklı müzik türlerine özel olarak tasarlanmış bir çok gitar türü ortaya çıktı.

Gelin şimdi temel olarak sayabileceğimiz 7 farklı gitar türünün neler olduğuna bakalım.

1-AKUSTİK GİTAR

Akustik gitar, klasik gitara oldukça benzerdir. Akustik gitarı klasikten ayıran farklar arasında daha büyük gövdeye sahip olması, klavyenin daha uzun olması ve tüm tel takımının çelik olmasını sayabiliriz. Country ve jazz gibi müzik türlerinde kullanılırlar.


2-ELEKTRO GİTAR

Elektro gitarın çalışma prensip, klasik gitardan oldukça farklıdır. Elektro gitarda ses gövdeden değil amfiden alındığı için gövdenin içi oyulmamıştır. Tellerin alt kısmında bulunan manyetik alıcılar tellerde oluşan titreşimi algılar ve onu sese dönüştürür. Kullanılan pedal takımlarıyla yaratılan efektler sayesinde elektro gitardan alınabilecek ses çeşidinin neredeyse sonsuz olduğunu söyleyebiliriz.


3-BAS GİTAR

Çalışma prensibi olarak elektro gitarın aynısıdır. Fakat yaygın kullanılan bass gitarlarda dört adet tel vardır, kasa elektrodan farklıdır ve perde sayısı daha fazladır. Tüm bu farklar bass gitardan elde edilen sesin normal gitara göre 1 oktav daha kalın olmasını sağlar. Bass gitarlar birçok müzik türü için olmazsa olmaz bir enstrümandır.


4-UKULELE

Ukulele, son yıllarda oldukça yaygınlaşan ve Hawaii adasına ait geleneksel bir çalgıdır. Ukulele'nin boyutları oldukça küçüktür, klavyesi kısa, perde sayısı azdır. Dört adet teli bulunur. Sempatik bir sese sahiptir ve günümüzde Indie tür müzik yapan müzisyenler arasında çok sevilmektedir.


5-PERDESİZ GİTAR

Perdeli gitardan alınamayan ara sesleri elde etmek için tasarlanmış gitar türüdür. Perdesiz gitarın klavyesinde müzisyen daha özgürce dolaşabilir. Doğu yada batı tarzı farketmeden her tür müziğe katılabilir. Yapı bakımından ud ve gitarın melezlenmiş hali olarak düşünebilirsiniz. Çalmak ustalık gerektirse de emek ve yoğun bir çalışmayla perdesiz gitarda ustalaşabilirsiniz.


6-WEISSENBORN GİTAR

Bu ilginç gitar türü, 1900'lerin başında Hermann Weissenborn tarafından A.B.D.'nin Los Angeles şehrinde icat edilmiştir. O yıllarda Weissenborn'un ürettiği birkaç bin adet gitar vardır ve halen sağlam kalmış olan kaç tanesi olduğu tam olarak bilinememektedir. Dizlerin üzerine konulup çalınmasıyla kanun enstrümanını andırır.